Gimme just one click :)

Monday, June 15, 2009

Percutian bajet ke PULAU PANGKOR

Kali ini saye akan bercerite mengenai percutian bajet saye dan suami selame 3 hari 2 malam di Pulau Pangkor. Memang bajet & berbaloi ye.

Kami bertolak dari Sabak Bernam ke Teluk Intan naik bas saje okay. Bajet, sile ingat bahawa ini adalah percutian bajet. Lagipun naik bas masing2 boleh rilek & sembang2 tanpa perlu bertukar2 ganti driver (mane penah tukar pun. haha). Tambang bas Sabak Bernam – Teluk Intan = rm3 x 2 person = rm6.oo

Dah sampai Bandar Teluk Intan. Adakah Teluk Intan boleh digelar sebagai ‘bandar’? Sile betulkan sekirenye saye salah.

Menara Condong mercu tanda Teluk Intan (tempat lain xde. Die condong sket je xbleh lawan Pisa).

Bas yang akan dinaiki untuk ke Lumut.

Tambang bas Teluk Intan - Lumut = rm6.5o x 2 person = rm13.oo

Dah sampai Lumut terus menuju ke jeti. Dalam perjalanan ke jeti yang mmg xjauh dari stesen bas tu, mmg ramai la dtg offer hotel la, moto kete sewa la…. Wah, fenin2. Nasib bek dah booking awal2. Kami xpandai la nak wat keputusan on da spot camtu. So for those y bercadang nak bercuti ke Pangkor jangan risau coz mmg ramai agen2 hotel ni akan dtg offer dekat you all. Then kat kaunter tiket feri pun sume kaunter la ade tangan melambai2 macam tgh mega sale pulak. Memang pengalaman y memfeningkan okay. Jadi tanpe berlengah terus pilih kaunter feri y paling berdekatan sebab dah xsanggup nak mengadap lambaian tangan yang menakutkan. Tambang feri pergi - balik Lumut – Pulau Pangkor = rm1o x 2 person = rm2o.oo

Menjalankan aktiviti di dalam feri.

Sengal.

Suami layan isteri sengal ^_^

Gamba perkampungan nelayan y sempat di snap semase dalam bot. I wonder wat kind of life they have? Curious kan…. Ke saye y pelik? wink wink*





Dah sampai jeti Pulau Pangkor. Tolong la senyum wahai suami. Suami berkate, “tau x abg bw beg berat ni b sempat la main2 snap gamba”.

Akhirnye kami pilih u sewa moto dr apek nampak saje otai (tatu penug satu badan) tapi kelakar. Kenape saye kate kelakar. Okay ayat apek tu cani, “kalau lu kene saman roadtax mati lu bagi saye bayar kalau saman xpakai helmet lu sendiri bayar”. xkelakar ke? tolong la gelak. Sewa moto 2 hari = rm5o.oo

Moto sewaan dari apek kelakar.

Terime kasih kepade apek di atas helmet kawaii (cute) ini. Sori suami atas gamba ini. Kau tetap di hatiku. Saye janji (:

Dengan moto sewaan dari apek kelakar kami pun menuju ke tempat penginapan di Teluk Nipah. Sebab ini percutian bajet, ok ditekankan sekali lagi, bajet okay, kami pilih hotel y murah je. Tp okay la sebab mmg cari y ala2 rumah kampung g2. Kami tido di NIPAH BAY VILLA, Teluk Nipah selame 2 malam. Bayaran bilik untuk 2 malam = rm2oo

Nipah Bay Villa

Selepas i2 kami pun jalan2 kenal2 dgn pantai Teluk Nipah sambil makan snek. Ceh panggil snek padehal makan cucur udang tp sgt suke sbb cicah dgn kuah kacang. Snek = rm3.oo

TELUK NIPAH, tada……


xkesah bergayut xde sape-sape kenal saye kat sini.

Model2 bergaye dgn spek belalang lalallalaala~ :D

Lunch = rm1o.oo. Hanye lunch di kedai berdekatan sbb malas nak pegi jauh. Boleh la nak isi perut.

Dinner = rm26.4o. Dinner di restoran Nipah Bay Villa pilih Western Food. Tapi masih xberape mahal kan? Sungguh berbaloi…. I loike!

Salad yummy yummy!

Hari ke2 di Pulau Pangkor…. Sedia untuk mengelilingi Pulau Pangkor menaiki moto berkali2 sbb xde la besar sangat pun pulau ni dan y plg penting pusing bape kali pun xpenat sbb scenery sgt cantek dan bukan saye y bw moto i2 pun. Bertuahnye menjadi penumpang sbb bleh menghayati kecantikan alam sekitar sepenuhnye dan boleh snap snap.
Sile perhati mate sialan ini betul2. Huduh…..
Terime kasih sekali lagi kepade apek kelakar untuk helmet ini.

Breakfast = rm8.2o. Makan nasi lemak di kedai berdekatan juga sbb da xtahan lapar.
Berhenti di MENARE PANDANG. Nak ambil gamba pemandangan laut kat belakang tp sbb cerah sgt flash kuat nampak putih je :(

Lokasi pertama KILANG SOTONG. Mahu membeli-belah untuk diagih-agihkan kepade keluarge tersayang.
Suami serius pilih sotong mane nak dibeli.



Mmg serius. Pilih pilih lagi.

Muke ni je yang xpenah serius. Weee……

Shopping di kilang sotong = rm25.ooDi tengah2 hari y panas sempat berhenti amek gamba otw ke KOTA BELANDA.

DUTCH FORT, Kota Belande. Di tengah hari yang terik menggiler terpakse juge snap gamba. Sbb tu spek belalang penting di situasi sebegini ye.




Our best pic I guess. Luv dis so much! Suke suke! ;)

Bukan senang nak snap suami sedang menyenyum okay.


Otw balik berhenti lagi di tepi jalan untuk snap snap.

Xtau ape bende kat belakang tu tapi bende tu dah xterjage. Reput plus berkulat xboleh nak jalan ke sane walaupun teringin ya amat!



Snap awan-awan cumulus atau pun Columbus (bak kate teha).


Skg time for shopping. Mungkin window shopping sahaje. Sadissss :(

Cepat2 snap nnt salesgirl dtg kite cabut. Weee…….

Sangat rambang mate tengok sume ni.





Sangat comel kan ble dipakaikan kepade anak (itu kalau ade anak la =p)

Ini sgt suke tp kene pk byk kali nak gantung kat mane. Rumah pun tadak!


Dan bende2 kecil ini pun cumil2 belake tp jangan dibeli. Perlu beli satu keperluan sahaje.





Shopping baju + cenderamate = rm52.oo. Nampaknye berjaye juge membajetkan diri.

Otw blk ke hotel sempat lagi snap gamba pokok y ceracaknye umpama 2 ekor helang bak kate Yaya.

Ini la hasil pembelian pade hari ini. Yah, betul-betul bajet :D

Petang i2 kami keluar lagi dan kali ini rehat sebentar layan angin sepoi-sepoi bahase di PANTAI PASIR BOGAK.

Angin bersepoi-sepoi meniup ke mukaku.

Sabar cik abg satgi kite terjun.







Alamak nampaknye Teluk Nipah dah terlepas dan kami terus ke TELUK DALAM. Xtau ape name bende ni tapi ini la y dicari-cari lalu terus berjalan ketengah lautan.

Saye cube menyengetkan gamba supaye nampak cantek tp sia-sia sahaje.

Suami ini cube jadikan isteri die berwajah hitam agaknye.


Saye pule telah memutihkan wajah suami ^_^ Sucinye hati saye.

Dah nak senja okay jadi perlu segera pulang ke Teluk Nipah kerana misi masih belum selesai.

Masih sempat snap snap naseb baik gamba terhasil agak best. Ala-ala layan jiwang g2.

Here we go. Go go go. Dah xsabar lagi okay.

Dan…… yeha!!!!!! Ini lah misi y telah menjahanamkan kamera kesayangan. Mungkin sebab eager nak snap gamba sampai snap air laut sekali y terpercik-percik itu. Okay lepas ni suami kene hadiahkan kamera baru ye.



Sangat gembire mmg xpk pasal kesihatan kamera y sudah nyawa2 ikan tuh.

Sudah senja baik bertaubat dan pulang ke hotel segera.

Dinner 2nd night di Pulau Pangkor = rm16.6o. Memilih untuk dinner di tepi pantai makan sotong + udang goring kunyit. Xdpt y goring tepung coz tepung dah habis. Sangat hampa. Bukannye susah nak cr tepung. Waaa…….

Gamba terakhir sebelum bergaduh salah siape kamera rosak. Huhuhu~ jangan risau kerane setelah gaduh pasti akan di pujuk (beli kamera baru la) =p

Dari jeti Pulau Pangkor ke Lumut muke masing2 masam tp akhirnye hepi ble dapat lepak di luar bot makan angin banyak2 sebagai sarapan. Xsempat sarap lagi pagi tuh. Then around 9 ade orang jerit2 Teluk Intan!!!! Klang!!! Klang Teluk Intan!!! Dan kami decide naik bas tersebut dan berhenti di Sabak Bernam lalu dikenakan tambang rm1o.oo x 2 person = rm2o.oo. Tambang masuk poket sendirik ke pakcik???? Lantakla asalkan saye sampai rumah dan kesah kene bayar extra 5osen (kalau naik bas ke lumut - teluk intan - sabak bernam hanye rm9.5o. Kalkulator kene bersedia bile betul-betul hendak bajet) asalkan bas xbenti2 amek penumpang lain.


Jumlah perbelanjaan kami:
Rm6.oo +
Rm13.oo +
Rm2o.oo +
Rm5o.oo +
Rm2oo.oo +
Rm1o.oo +
Rm26.4o +
Rm8.2o +
Rm25.oo +
Rm52.oo +
Rm16.6o +
Rm2o.oo
= rm395.2o


Bajet bukan untuk 2 orang xsampai 4oo pun. Untuk sume, pandai2 la bajet percutian + perbelanjaan anda. Masih dpt bercuti dgn bajet yang sederhana. Peeewwiiiiittttt!!!!!!

Sekian sahaje. Looking forward to go to Pangkor again dan after this wanna stay in…..

Pangkor Island Beach Resort

And after that…..

Pangkor Laut Resort

Wahh…. Dah ade plan u 2x percutian seterusnye. Bagus2. Memang bakal kasi suami kopak cepat =p

Entri kali ini sangat panjang dgn gamba2 harap sume terhibur. Luv u all!


11 comments:

  1. salam ..
    nak tanya,kalau dari kuala lumpur ke lumut ada bas nk kesana x .. sy nk travel ke pangkor next month .. hope dpt tlgg ye ..

    ReplyDelete
  2. sori ye dah lame sgt x update blog. actually mmg byk bas dari KL ke lumut. dulu boleh naik kat puduraya. skg since dah tukar sume and saye pun dah lame xnaik bas, so i'm not so sure. hope this will help :)

    ReplyDelete
  3. best la bro..hahhaa terbaik.....

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Nice..suka2..sbtu ni nk ke pangkor..last minit punye plan..arap2 sume ok..tgh2 google cari info psal pangkor..jumpa blog ni..menarik..=)

    ReplyDelete
  6. akak nak tanya akak betolak dari sabak bernam ke lumut dan seterusnya sampai kat jeti pulau pangkor dalam pukul berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kalau straight dr sabak bernam ke jeti lumut dalam sejam lebih je. eh kalau bawak laju dlm sejam je. tp y dlm blog ni akak ke teluk intan dulu sbb naik bas. so mkn masa sket kt situ

      Delete
    2. Akak..ase nk p pangkor tp plan nk sewa motor or kereta..agak2 sesat x kalo kite p sane tnpe sewa guide?? Hehe

      Delete
    3. tak perlu tour guide. senang je jalan kat pangkor ni. satu jalan je. selamat bercuti

      Delete
  7. tak. tp dekat je dengan pantai. kat teluk nipah ni ade few hotel je yang betul2 facing pantai

    ReplyDelete